Brommercross

Brommercross
Brommercross is een en al spanning & spektakel. De adrenaline kick die vrij komt door het vliegen, de snelheid en de strijd met deelnemers is echt geweldig. Het is een intensieve sport waar behendigheid en snelheid belangrijk zijn. In de brommercross en de verschillende banen zit veel variatie. Hoog en ver springen met de brommer, door los zand rijden maar ook op harde ondergrond moet je uit de voeten kunnen. Tijdens het crossen de ideale lijn/sporen bepalen om zo de beste resultaten neer te kunnen zetten.
De 6 uurs brommercross eist een goed conditioneel- en uithoudingsvermogen, kracht en techniek zijn zeker belangrijk. Een goede combinatie van techniek, kracht en uithoudingsvermogen zorgt voor een goede crosser, uiteraard speelt talent ook een rol.
Voor het publiek is de sport ook altijd leuk, meestal is er genoeg te zien op de crossbaan. Het begint bij de start van de zes uur durende cross, waarbij de crossers meteen de eerste positie proberen te veroveren. Daarnaast zullen gedurende de race meerdere teams uitvallen. Dit komt door de lange tijdsduur van de cross, waardoor sommige brommers het letterlijk niet volhouden. Tijdens de cross zijn er constant onderlinge duels die uitgevochten worden en natuurlijk komen er valpartijen voor. Al met al zorgen de wedstrijden voor een ware show en is er constante actie.

Crossbaan (BMX Holterhoek)
De crossbaan bij de Holterhoek brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Het is een professionele maislandcross, waar veel uitdagende springschansen in de baan zitten. Er zijn veel bochten in de baan, waarbij elke keer de juiste lijnen gekozen moet worden en natuurlijk is het een uitdaging om de controle over het stuur bij de zanderige ondergrond niet kwijt te raken.
Kortom bij deze baan is het een waar spektakel om goed over de springschansen te komen, de juiste lijnen te kiezen in bochten, waarbij behendig en technisch rijden erg belangrijk zijn.

Voertuigen
Een crossbrommer is gemaakt om snel door verschillende terreinen te rijden. De brommer heeft een cilinderinhoud tot 50cc, dit is minder dan een crossmotor heeft. De klassen zijn o.a. verdeeld op basis van de cilinderinhoud en de frames van de brommer

 

Techniek
De kracht van motorcross zit hem, naast het materiaal, in de techniek. De techniek maakt de winnaar.
Belangrijke technieken voor een crosser:
– Bochten kort
– Bochten lang
– Het afsteken van bochten
– Springen snelle schansen
– Springen tafels
– Springen op en/of afstappen
– Aanremmen voor de bocht
– Remmen op de remknippen
– Het kunnen rijden in diepe sporen
– Accelereer vanuit acceleratie knippen
– Motorbeheersing

Klasse indeling (Brommercross 6 april)

De volgende klasse zullen op 6 april verreden worden.
– Opstapklasse: deze klasse is bedoeld voor iedereen vanaf 11 jaar zonder crosstalent/-ervaring.
– 6 uurs brommercross: deze cross is onder te verdelen in de volgende klassementen: Superklasse, Standaardklasse en Oldtimerklasse.

De 6 uurs cross telt dit jaar ook mee in de competitie van Brommercross.nl en de MON.

De cross wordt verreden onder de MON licentie.

Ben je geïnteresseerd in de brommercross en wil je meer weten van de sport, kijk dan op de website van de MON: https://mon.nl/

 

 

Baanlayout 2019: